I det nuvarande Irak, det forntida Mesopotamien, så kunde man skriva för nästan 8000 år sedan. Mellanöstern har varit hem för några av de mest storslagna civilisationerna i mänsklighetens historia. Där har funnits centrum för vetenskap och handel. Från mellanöstern har det flödat rikedomar och kunskap som lagt grunden till stora delar av våra tankar, våra vetenskaper och våra liv. Vad hände? Var det europeerna som genom sitt maniska slaktande av araber under korstågen som ödelade deras kunskaps- och rikedomssträvan? Salam Pax, den numera ganska kände bloggaren i Baghdad, har ett skönt citat på sin sida:

the West won the world not by the superiority of its ideas or values or religion but rather by its superiority in applying organized violence. Westerners often forget this fact, non-Westerners never do.
Samuel P. Huntington

Klockrent. Någon antikapitalist kanske reagerar neggo på att jag betraktar "rikedomssträvan" som något positivt. Men för att få det sagt så är det i detta sammanhang inget annat än rikedom i dess rena form som avses, det vill säga det rika livet skapat av möjligheter och lycka. Det har inget med pengar att göra. Pengar råkar vara vårt samhälles manifestation av en variant på detta, men rikedomen är naturligtvis något annat än stålar. Det handlar om möjligheter, kunskap och livskvalitet. Högt stående civilisationer såsom de forna arabländerna var rikedomssträvande därför att de skapade kunskap och möjligheter som kunde göra deras liv trivsnare. Delar av vårt moderna västsamhälle är i mina ögon rikedomssträvande. Andra delar är det inte. Lobbyinggrupperna bakom EUCD (och DMCA) är typist icke-rikedomssträvare, eftersom de hindrar människornas möjlighet att utvecklas. Men det ska jag inte skriva om nu. God natt?