2006-10-04: OBS! Nular Shell är (sedan ganska länge) ett nedlagt projekt. Programmet fungerar inte längre på grund av LunarStorms nuvarande design. Jag har, tyvärr, för närvarande inga planer på att återuppta utvecklingen. Källkoden och denna sida kommer att finnas kvar. Tack för visat intresse!

Snabbstart: klicka här för att starta Nular Shell. Senaste version: 0.10 (2005-01-14).
Fungerar det inte? Kolla här!


Nyheter

  • 2005-01-14: ny version version 0.10 är nu släppt, mestadels innehållande buggfixar. Huvudfönstret har kodats om för att fundera bättre i Linux, och har i och med det fått ett lite annorlunda utseende.
  • 2004-12-22: Ändringar på Lunarstorm har gjort att vissa funktioner i Nular inte fungerar ordentligt. Till exempel visas lite HTML-kod i gästboksinläggen. Jag kommer behöva ett par timmar på mig att gå igenom ändringarna och fixa allt, så räkna inte med att det ordnar sig innan nyår.
  • 2004-11-19: en förhandsrelease utav den kommande versionen utav Nular Shell finns upplagd. Klicka här [borttagen] för att starta den. Den utgör vad som kommer att bli version 0.10 inom en snar framtid, och innehåller bland annat buggfixar för Linux och anpassningar till Lunarstorms nya HTML. Tack Johan Svenonius för Linux-buggrapporterna! Obs! Om du kör denna version och sedan återgår till att köra version 0.9 så kan vissa kompatibilitetsproblem uppstå, t.ex. att alla lästa dagböcker visas som olästa.
  • 2004-08-31: version 0.9:
    • Funktionen "visa pres" slutade fungera i och med ändringar på Lunarstorm. Den är nu fixad.
    • Antalet olästa bevakade dagböcker visas nu i statusrutan.
    • Rubrikerna i statusrutan är nu dubbelklickbara: klicka t.ex. på "Gästbok" för att få fram din gästbok.
    • Ändringar i design (bl.a. ny bakgrundsfärg).
  • 2004-08-25: version 0.8:
    • Dagboksvisaren har fått en ny funktion: du kan bläddra fram och tillbaks i dagbokslistan du "hämtade upp" dagboken från med knappar direkt i dagboksfönstret. Om du läser en persons dagbok så bläddrar du bland den personens dagboksinlägg, och om du läser från de bevakade dagböckerna så bläddrar samma knappar fram och tillbaks bland de bevakade dagböckerna, och så vidare. Om du vilar muspekaren över knappen så ser du namn och titeln på dagboken som kommer att visas när du klickar på knappen.
    • Vänner-listningar: två sätt att lista en persons relationer har tillkommit. Dels en klassisk ("visa vänner") som visar en lista liknande den som syns på personens krypin på Lunarstorm. Men det finns även en "relationsutforskare" (som heter "utforska vänner-träd" i menyn) där man kan lista en persons relationer, och dubbelklicka på varje namn i listan för att där i sin tur se dennes relationer. På detta vis kan man få upp ett "träd" över sina och andras vänners relationer och hitta gemensamma bekanta på flera led.
    • Den meny som har funnits uppe till höger kan nu även återfinnas när man högerklickar på gästboksinlägg, dagboksinlägg samt i de två vännerlistningarna.
    • Utöver dessa funktioner så har ett antal buggar fixats, och vissa andra funktioner har förbättrats, bland annat fungerar mellanlagringen (cache) av bilder och dylikt på ett bättre sätt, och felhanteringen har blivit säkrare.
  • 2004-08-18: version 0.7: En bugg i gästbokshanteringen som gjorde att man inte kunde öppna sin gästbok om man fått vissa sorters gästboksinlägg har blivit fixad. Fixen är dock temporär och innebär att dessa inlägg inte syns. I en senare version kommer även dessa inlägg att kunna läsas med Nular. Tack till _vikke för buggrapporteringen! Jag har även lagt till en enkel statistikfunktion för att vi ska få lite koll på hur många som använder programmet. Det är givetvis frivilligt att delta i statistiken, och all information som skickas in är helt anonymiserad.
  • 2004-08-15: nya funktioner i Nular Shell version 0.6: du kan nu trycka Ctrl-Enter för att skicka gästboksinlägg precis som i Jelp. Om du högerklickar på ett gästboksinlägg så kommer du till skribentens egen gästbok (precis som "gå till"-knappen på LunarStorm). Om du högerklickar på en dagbok i dagboksbevakningen eller listan över senaste dagböcker så visas alla de senaste dagböckerna för den användaren. Där har även en "bevaka dagbok"-knapp lagts till. I övrigt har en rad tekniska förbättringar gjorts för att Nular ska kännas snabbare att använda. En README-fil har författats som innehåller beskrivningar utav alla inställningar som kan göras manuellt.
  • 2004-07-25: En bugg i ljudhanteringen upptäcktes som gjorde att Nular inte kunde starta på vissa datorer. Detta bugg är fixad i version 0.5. Om du har problem med att starta programmet, töm din cache och försök igen med den senaste versionen.
  • 2004-07-24: På grund utav ändringar på Lunarstorm måste du ladda hem Nular Shell på nytt för att kunna skriva gästboksinlägg, mejl och dagböcker. För att göra det, följ dessa instruktioner.
  • 2004-07-19: Pejl-stödet i Nular har nu börjat ta form. Pejl-funktionen kallas för Jelp och är än så länge enkel men fungerar bra för de vanligaste funktionerna att skicka och ta emot meddelanden. Kolla in skärmdumparna nedan! För att aktivera Jelp, klicka på texten "Jelp: Online" när du loggat in med Nular. En annat nyhet är att Nular numera är begåvad med en så kallad "tray-icon", d.v.s. en sådan som visas längst ned i hörnet om du kör Windows. Den blinkar med en beskrivande bokstav (t.ex. "G" om du har nya gästboksinlägg) när någonting har hänt, och på så vis kan du ha Nular minimerat och ända hålla koll på läget, ungefär som med ICQ eller MSN.

Introduktion till Nular Shell
Nular Shell, eller Nular kort och gott, är ett "skal" till Lunarstorm, som gör att man kan utföra de vanligaste Lunarstorm-sysslorna såsom läsa sin gästbok, mejla, bevaka dagböcker och skriva i andras gästböcker och uppdatera sin egen dagbok. Finessen är att det inte är någon webbläsare inblandad (á la Internet Explorer), utan det är ett vanligt fristående program som hämtar informationen från Lunarstorm och presenterar den rent och fint. Nedan följer lite bilder på hur det kan se ut när man använder Nular Shell (bilderna är censurerade för att dölja ansikten och sådant. Klicka på bilden för att visa i originalstorlek):
Nular Shells huvudfönster. Den nedfällda menyn uppe till höger innehåller val man kan göra med det nick man skrivit i fältet strax till vänster, t.ex. skriva ett mejl eller gästboksinlägg.
Pejl-kontaktlistan i Nular Jelp
En Pejl-konversation i full gång
Lite äldre version utav Nular Shell. Här ser vi dagboksbevakningen, gästboken samt mig i full färd att skriva ett gästboksinlägg.
Ännu lite äldre version utav Nular Shell, här håller jag på att svara på ett gästboksinlägg. När jag markerar ett gästboksinlägg så visas det i sin helhet i den gråa rutan under själva gästboken, så att jag lätt ser vilket inlägg jag håller på att svara på. I bakgrunden till vänster ser vi även en dagbok.
Nular Shell är inte bara smidigare att använda, det är mycket snabbare också. Som en ren teknisk jämförelse kan nämnas att en vanlig inloggning på LunarStorm (med Internet Explorer) kräver cirka 105 HTTP-requests på totalt 340 kilobyte. Motsvarande inloggning med Nular Shell använder endast 3 HTTP-requests på totalt cirka 0,5 kilobyte. Man "sparar" alltså 99% i bandbreddskapacitet! Detta tack vare att Nular Shell inte behöver ladda in bilder, flash-animationer och annat "onödigt" utan bara hämtar det allra mest väsentliga från LunarStorm. (Undersökningen baseras på uppskattningar gjorda genom att analysera faktisk HTTP-trafik vid inloggning.)

Vad krävs för att använda Nular Shell?

  • Windows eller Linux (x86-processor, t.ex. AMD eller Intel Pentium)
  • Java (version 1.4 eller senare)

Java är det inte alla som har. Om man inte har det, så är det bara att ladda hem från www.java.com (klicka på «Get It Now»-länken uppe till höger), men det är en ganska maffig download, så har man inte bredband så är det nog lika gott att strunta i det.

När man har Java installerat, så går man till Nular-hemsidan (denna sida) och klickar på länken högst upp för att starta Nular Shell. När man gjort det kan man stänga webbrowsern, om man vill. Vanligtvis kommer Java automatiskt fråga om man vill installera en skrivbordsikon för Nular Shell när man kört det några gånger via hemsidan, men annars kan man gå in i Java Web Starts inställningar och göra det manuellt.

När man första gången klickat på start-länken, så kommer programmet att börja laddas ned (det är på cirka 2.8 MB). Därefter kommer man få en säkerhetsvarning, där man måste godkänna mig som utgivare av programmet. När det är gjort skall programmet starta, och man kan logga in genom att fylla i sitt namn och lösenord. Därefter är det bara att testa de olika funktionerna i Nular Shell och känna efter om man tycker det är ett trevligt sätt att använda Lunarstorm på!

(efter disclaimers-pausen kommer lite information om Nulars funktioner och annat intressant)

Lite disclaimers:

  • Det här programmet är i ett tidigt teststadie - nuvarande version är en «beta». Kort sagt innebär det att det mest är en demonstration av vad man kan göra, och inte tänkt som en färdig produkt, och det kanske inte ens fungerar över huvud taget. Inga garantier kan förstås ges, och man använder programmet på egen risk.
  • Det här programmet har ingenting med Lunarworks att göra. Det är gjort helt på mitt initiativ.
  • Detta program kringgår all reklam på Lunarstorm. Det är behagligt för oss, men dock beklagligt sett ur Lunarworks synvinkel. Vad jag kan se finns det inget i användarvillkoren som gör detta otillåtet, men dels kan det ändras, och dels kan jag ha missat något. Än en gång, använd programmet på egen risk.
  • Jag tar gärna emot alla slags synpunkter och förslag. Skicka dem till till mig («pajp») via Lunarmejl eller i e-post till «nular@dll.nu». Men jag lovar inget svar på enstaka brev.
  • Är du duktig på Java/SWT och vill hjälpa till? Hör av dig!

Om Nulars funktioner (och avsaknad av sådana):

  • De funktioner som Nular just nu har stöd för är:
    • Läsa/skriva mejl
    • Läsa/skriva gästbok
    • Läsa/skriva dagböcker
    • Läsa bevakade dagböcker
    • Använda Pejl-chatten
  • Man kan inte ta bort mejl, gästboksinlägg eller liknande. Detta kommer i en senare version.
  • Den inbyggda Pejl-klienten, "Jelp", kan skicka och ta emot meddelanden. Dubbelklicka på ett namn för att starta en ny konversation. Du kan stänga konversationen genoma att klicka på "X"-knappen. Ett ljud spelas när du får ett Pejl-meddelande. Om du inte har en konversation aktiv med personen som skickade meddelandet, så kommer Nular att visa ett "P" i tray-ikonen samt meddelandet "Ett nytt meddelande" i Pejl-statusrutan. Om du redan har en konversation aktiv så spelas enbart ljudsignalen upp. Du kan stänga en konversation och när som helst återuppta den: Jelp kommer att komma ihåg allt som sagts i konversationen så länge Nular Shell är igång. För att skicka ett meddelande, tryck Ctrl-Enter eller "Skicka"-knappen.
  • För att läsa en dagbok när du listar bevakningar: dubbelklicka på namnet/bilden
  • För att läsa en dagbok när du listar en användares senaste dagböcker: dubbelklicka på titeln
  • För att svara på ett gästboksinlägg, eller läsa ett långt inlägg som inte ryms i gästbokslistan, markera det genom att klicka på namnet/titeln, så dyker hela texten upp i rutan nedanför listan
  • Obesvarade gästboksinlägg är markerade med kursiv stil. Nya gästboksinlägg ska egentligen vara markerade med fetstil, men det fungerar för tillfället inte helt.
  • Knappen «flippety!» döljer eller visar din nuna, om du skulle tröttna på att stirra på dig själv hela tiden.
  • Status-rutan motsvarar de blinkarna ikonerna på Lunarstorm, och visar hur många nya meddelanden man har i gästboken, mejlen och så vidare. Om man får ett meddelande medan Nular är igång så ploppar en liten ruta upp som gör en uppmärksam på det.
  • Nular håller reda på vilka dagboksinlägg nu har läst, men bara de som du läst med Nular, eftersom Lunarstorm själv inte håller reda på sådant. Olästa dagboksinlägg är fetstilsmarkerade. Det gör att du snabbt kan se vilka som uppdaterats t.ex. bland dina bevakade dagböcker.
  • Medan Nular håller på med någonting så är ibland hela programmet blockerat. Det är lite av en bugg som jag kommer att göra något åt om den blir jobbig. Men tills vidare har den ganska låg prioritet.
  • Status-rutan uppdateras en gång i minuten. Varannan minut kontrolleras även om det kommit något nytt bland dina bevakade dagböcker.
  • För att stänga av Nular, klicka på vanliga stäng-krysset uppe i högra hörnet på huvudfönstret med titeln «Nular Shell».

Om Java Web Start
Java Web Start är ett program som följer med i alla senare Javaversioner. Med hjälp av Java Web Start kan man enkelt starta ett vanligt program genom att klicka på en länk i en hemsida. När man startat programmet flera gånger så kommer Java Web Start att erbjuda möjligheten att lägga till ikoner för programmet på Start-menyn (eller liknande). Första gången man startar ett program genom JWS, så kommer det automatiskt att laddas ned och lagras i en "cache", så att det inte behöver laddas hem igen nästa gång man kör det. Periodvis kommer Java Web Start att kontrollera om det finns en ny version tillgänglig, och i så fall ladda ned den nya versionen automatiskt när man startar programmet. Ibland kan det dock vara önskvärt att skynda på detta, t.ex. om det kommit en ny version men Java Web Start inte hunnit "upptäcka" det ännu. Då kan man behöva tömma cachen, såsom beskrivet i nästa stycke.

Att tömma Java Web Starts cache
(dessa instruktioner gäller för Windows)

  1. Gå till "Java Web Start" under "Program" i Start-menyn, och klicka på ikonen med samma namn
  2. Under "Fil"-menyn (heter "File" i den engelska versionen), välj "Inställningar"
  3. Klicka på fliken "Avancerat" ("Advanced")
  4. I rutan med titeln "Alternativ för programmapp" ("Application Folder Options") klicka på knappen "Töm mapp" ("Clear folder"), och bekräfta sedan ditt val
  5. Klicka på "OK"-knappen i inställningar-fönstret
  6. Du kan nu stänga Java Web Start-fönstret
  7. Nästa gång du startar Nular genoma att klicka på länken högst upp på denna sida, så kommer den senaste versionen av programmet att laddas hem automatiskt

Mer information om Java Web Start:

Upphovsrätt och juridik:

  • Upphovsman är Rasmus Sten, personnummer 791114-1633.
  • Nular Shell är ett Open Source-program och distribueras under "MIT"-licensen. Nular Shell är © 2004, Rasmus Sten. I enlighet med MIT-licensen får du efter egen vilja kopiera och ändra i programmet. Se licensen för detaljerade villkor. För att ladda hem källkoden, gå till projekt-hemsidan på SourceForge. Du bör vara väl bevandrad i (minst) Java, SWT, CVS och SSH om du vill bidra med programmeringshjälp till projektet. Om du istället sitter på en massa pengar kan du även donera lite. :-)
  • Java Web Start-distributionen inkluderar SWT. SWT distribueras för sig i enlighet med dess licens Common Public License.
  • Lunarstorm är ett registrerat varumärke som tillhör Lunarworks AB. Övriga varumärken tillhör dess respektive ägare. Jag gör inget anspråk på dessa och har inget samröre med Lunarstorm eller Lunarworks.
  • Nular Shell är i praktiken en väldigt specialiserad webb-läsare: den läser och tolkar HTML och visar bilder. Ingen data mellanlagras annat än för temporär cache på användarens dator (inställningar och cache-data, t.ex. bilder, lagras i katalogen ".nular" i användarens hemkatalog). Ingen kopiering eller vidarebefordran utav upphovsrättsligt skyddat material görs alltså på annat vis än vad som skulle göras med en vanlig webbläsare, och kan således inte anses inkräkta på någons upphovsrätt.

 
SourceForge